Návod pro dárce, jak pomáhat na Spojimese.cz

17. 01. 2021

Nabídnout pomoc lidem v nouzi je na Spojímese snadné. Stačí se zaregistrovat, vybrat si konkrétní poptávku a pomocí našeho online chatu diskrétně oslovit žadatele. Ze zkušenosti víme, co vám radíme, důvěřujte nám, prosím a návod dodržujte.  

Registrace dárce

Na Spojimese můžete snadno nabídnout finanční nebo materiální pomoc konkrétnímu člověku v nouzi, zaregistrujte se, vyberte si  z Poptávek pomoci a odešlete nabídku. Web není určen k jiným nabídkám, např. seznamování.

V registraci nemusíte uvádět své celé jméno, kontaktní email používáme pouze pro zasílání oznámení z online chatu a nových poptávkách, chráníme vaši identitu, zveřejníme pouze křestní jméno a město, případně pár slov o vás.

Pomoc přesně dohodněte výhradně v našem chatu, abychom měli přehled o její výši, nesdělujte své kontakty, předejdete tím obtěžování v budoucnosti.

O každé příchozí zprávě vás budeme informovat emailem, zprávy najdete pod ikonou chatu v horním menu. Pokud emailová oznámení zasílat nechcete, můžete si je vypnout v nastavení vašeho účtu, o nové zprávě vás budeme informovat pouze červenou číslovkou na ikonce.

Historie žadatele

Pro zveřejnění žádosti o pomoc platí pravidla, která musí žadatel dodržet. U každého zjišťujeme jméno a příjmení podle občanského průkazu, bydliště, počet dětí a životní situaci.

Údaje, které žadatel svolí zveřejnit, najdete na jeho veřejném uživatelském profilu, který vám pomůže v rozhodování. Uvidíte v něm také případné dřívější poptávky a počet nabídek jiných dárců, chceme vás co nejvíce informovat o jeho historii.

Nemáte žádnou morální povinnost pomoct, rozhodujte se svobodně, nenechte se citově vydírat.

Důvěřuj, ale prověřuj

Sestavili jsme několik základních rad, pokud si chcete žadatele prověřit. Pokud se zdráhá informace předat, máte plné právo pomoc odmítnout.

Kdykoli nás požádejte na info@spojimese.cz nebo v chatu o kontrolu údajů, které žadatel uvádí, porovnáme je s naší databází.
  • Nejdříve se vždy ptejte na jméno i příjmení a bydliště. Mnozí dárci pošlou peníze na konto, ani nevědí komu. 
  • Vždy si prověřte, zda adresa nebo číslo bankovního účtu nejsou uvedeny v naší Černé listině
  • Vyptejtejte na životní situaci, na rozpočet, alimenty a dávky. Můžete si je nechat doložit.
  • Nechte si zaslat fotografii celé rodiny, u které určíte téma, např. vyfotit se v konkrétním místě, s konkrétní věcí a pod.
  • Požádejte si o Facebookový profil. Mnoho maminek ho ale nemá nebo nerada předává z důvodu dřívějšího ohrožení soukromí např. bývalým partnerem a pod.
  • Už jsme to udělali, ale můžete si nechat zaslat foto přední části občanského průkazu (postačí se zakrytým číslem) a k němu např. dokument ze sociálního odboru (většina maminek je evidovaných), nájemní smlouvu nebo vysvědčení dítěte.
  • Můžete si nechat zaslat výpis z bankovního účtu, kam chce žadatel zaslat pomoc s viditelným jménem. Žadatelé ale bývají často v exekuci a tak používají účet někoho z rodiny nebo přátel. 
  • Nejvyšší stupněm jistoty je vyžádat si telefonický kontakt na sociální pracovnici, třídního učitele dětí nebo na terénního sociálního pracovníka, popřípadě pronajímatele bytu. 

Jak pomáhat

Těžko se radí. Jedno ale víme jistě, žadatelé budou jsou v nouzi dnes, a nejspíš budou i zítra nebo za měsíc. Nejvíc pomůžete trvalým příkazem každý měsíc, než velkou částkou najednou. Případně si vyberte pravidelný výdaj, např. obědy ve škole, zálohy na energie, který hraďte přímo dodavatelům. 

Všem, kteří mají vůli pomáhat moc děkujeme za všechny samoživitele a lidi v nouzi. 

Zaregistrovat se

Chci nabídnout službu

Pokud jste charita, spolek nebo organizace a chcete nabídnout své služby lidem v nouzi, napište nám na email info@spojimese.cz a my vám rádi zpřístupníme dodavatelskou sekci, ve které můžete publikovat svojí nabídku. 

© mStranka.cz
Chcete vlastní web zdarma? Napište mStránce